Υγιεινά σάντουιτς για άτομα με υψηλή χοληστερίνη

Υγιεινά σάντουιτς για άτομα με υψηλή χοληστερίνη
30/09/16

Τα σάντουιτς είναι ένα φαγητό – σνακ που όλοι αγαπάμε. Δεν απαιτούν πολύ χρόνο για να παρασκευαστούν και οι διαφορετικοί συνδυασμοί υλικών που μπορούμε να προσθέσουμε δίνουν μεγάλη ποικιλία στις επιλογές μας και καλύπτουν όλα τα γούστα. Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε τα σάντουιτς από τη διατροφή σας, αλλά πρέπει να προσέχετε τα συστατικά τους. Πολλά υλικά που βάζουμε στα σάντουιτς είναι βλαβερά για τη χοληστερίνη μας, αυξάνουν τον αριθμό θερμίδων που λαμβάνουμε και συμβάλλουν στη αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Το ψωμί
Το ψωμί είναι το κύριο και σημαντικότερο ίσως συστατικό των σάντουιτς. Είναι όμως και ένα υλικό με πολλές θερμίδες. Τα ψωμιά που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη χοληστερίνη σε υγιεινά επίπεδα, ειδικά την κακή χοληστερίνη LDL. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα ψωμιά ολικής άλεσης και τα προϊόντα από αλεύρι κριθαριού. Αν αγοράζουμε συσκευασμένο ψωμί πρέπει να ελέγχουμε τη διατροφική ετικέτα γιατί μπορεί να περιέχουν προστιθέμενη ζάχαρη. Πρέπει να προτιμήσουμε ψωμί με μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών και ελάχιστη ποσότητα επεξεργασμένων σακχάρων.

Τα υπόλοιπα υλικά
Οι συνδυασμοί υλικών που βρίσκονται στο εσωτερικό των σάντουιτς είναι αμέτρητοι. Και σε αυτό το μέρος του σάντουιτς μπορεί να κρύβονται πολλές θερμίδες αλλά και κορεσμένα λίπη τα οποία βλάπτουν τη χοληστερίνη μας. Μπορούμε να δώσουμε γεύση στα σάντουιτς μας διατηρώντας παράλληλα τον υγιεινό τους χαρακτήρα.
– Λαχανικά
Όσο περισσότερα λαχανικά σε ένα σάντουιτς τόσο το καλύτερο. Τα λαχανικά προσθέτουν γεύση και περιέχουν φυτοστερόλες και άλλα υγιεινά θρεπτικά στοιχεία, τα οποία μειώνουν την LDL. Τα πιο συνηθισμένα λαχανικά που προσθέτουμε σε ένα σάντουιτς είναι το μαρούλι και η ντομάτα. Όμως μπορούμε να συμπληρώσουμε πολλά ακόμη. Για παράδειγμα, baby σπανάκι, καρότα κομμένα σε λωρίδες, αβοκάντο, ελιές κ.α.

– Φρούτα
Δεν είναι πολύ συνηθισμένο να βάζουμε φρούτα μέσα στο σάντουιτς αλλά δεν χάνουμε τίποτα να το δοκιμάσουμε. Για τους λάτρεις των γλυκών τα φρούτα είναι μια πολύ καλή επιλογή, καθώς θα δώσουν μια γλυκιά γεύση στα σάντουιτς. Δοκιμάστε να προσθέσετε κομμένα μήλα, κράνμπερι ή εσπεριδοειδή.

– Κρέατα
Το κρέας είναι το συστατικό με τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά σε ένα σάντουιτς και μπορεί να περιέχει πολλές θερμίδες. Σε μια διατροφή με στόχο τη μείωση της χοληστερίνης, το κρέας πρέπει να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα. Πρέπει να διαλέγουμε τα κομμάτια με το λιγότερο λίπος ή να αντικαταστήσουμε το κρέας με ψάρι, το οποίο περιέχει ω3 λιπαρά, ή όσπρια που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.

– Τυριά
Το τυρί περιέχει ασβέστιο που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας αλλά περιέχει και κορεσμένα λιπαρά. Για τα σάντουιτς καλό είναι να επιλέγουμε τυριά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.

– Σάλτσες / Γαρνιτούρα
Οι σάλτσες που πρέπει να έχει το σάντουιτς για να αποτελεί υγιεινή επιλογή είναι ξύδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο. Το βούτυρο, η μαγιονέζα και η κέτσαπ πρέπει να αποφεύγονται.

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα σάντουιτς φιλικό προς τη χοληστερίνη. Οι υγιεινές επιλογές είναι πολλές. Δεν μένει τίποτα άλλο από το να τις δοκιμάσετε.

Πηγή:
https://www.verywell.com/healthy-sandwich-tips-for-cholesterol-lowering-diet-697763